HEMOFILIA

-Merupakan sejenis penyakit darah keturunan yang sedia ada sejak seseorang itu dilahirkan yang berpunca daripada kurangnya faktor pembeku dalam darah.
-Penyakit ini hanya dihadapi oleh anak lelaki yang diwarisi daripada ibunya.
-Keganjilan ini disebabkan warisan genetik yang dibawa oleh kromosom X.Lelaki yang hanya mempunyai satu kromosom X akan menghadapi masalah pengaliran darah.
-Sebaliknya perempuan memiliki dua X(XX) dimana satu gen yang dibawa adalah normal,manakala satu gen yang dimiliki boleh menurunkan gen kepada anak mereka.
-Wanita yang mempunyai gen yang abnormal ini diistilah sebagai pembawa
Penyakit ini diturunkan dari satu generasi kepada generas yang lain.
-Anak lelaki yang mewarisi gen yang abnormal ini diistilahkan sebagai pembawa.Penyakit ini diturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain.
-Anak lelaki yang mewarisi gen yang abnormal ini akan menghidap penyakit ‘hemofilia’.Sebaliknya bagi anak perempuan ia tidak menunjukkan sebarang kesan dalam pembekuan darah.Sebaliknya bagi anak perempuan ia tidak menunjukkan sebarang kesan dalam pembekuan darah.Sebaliknya mereka diistilahkan sebagai pembawa.

JENIS-JENIS PENYAKIT

-Hemofilia A-Disebabkan kekurangan faktor pembeku iaitu faktor VIII.Molekul faktor VIII mereka berbeza daripada biasa,menyebabkan ketiadaan atau kekurangan faktor tersebut.Molekul faktor VIII ini dihasilkan di dalam selaput pembuluh darah manusia dan juga pesakit hemofilia.
-Hemofilia B-disebabkan kekurangan faktor IX.

TANDA-TANDA / SIMPTOM

1) Serius
   -Pendarahan kerap berlaku dengan sendiri secara berlebihan selepas luka atau kemalangan.Bagaimanapun luka kecil dan calar di bahagian luar biasanya akan berhenti dengan cepat,Selepas menerima rawatan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: